Të rinjtë LGBT kanë dy herë më shumë gjasë të mendojnë për vetëvrasje, zbulon studimi

Sipas një studimi, të rinjtë LGBT + kanë tre herë më shumë gjasa vetë-dëmtuese dhe dy herë më shumë të ngjarë të mendojnë për vetëvrasje, sesa individët jo-LGBT.

Kërkimi në fjalë u krye nga Just Like Us, një organizatë bamirëse e të rinjve LGBT +, e cila anketoi 2,934 nxënës të moshës 11-18 vjeç, përfshirë 1,140 nxënës që identifikohen si LGBT +, midis dhjetorit 2020 dhe janarit 2021.

Studimi zbuloi se 68% e të rinjve LGBT + kishin përjetuar mendime vetëvrasëse, krahasuar me 29% të të rinjve që nuk ishin LGBT +.  

Të rejat lesbike (74%) dhe të rinjtë transgjinorë (77%) kishin më shumë gjasa të kishin përjetuar mendime dhe ndjenja vetëvrasëse, sesa pjesa tjetër e komunitetit.

Gati një e treta e të rinjve LGBT + ishin vetë-dëmtuar, krahasuar me 9% të të rinjve jo-LGBT+.  Nga të rinjtë me ngjyrë LGBT+, të anketuar, 89% deklaruan kishin përjetuar mendime dhe ndjenja vetëvrasëse, krahasuar me 67% të të rinjve të bardhë LGBT+.

 Të dhënat e mësipërme janë pjesë e një raporti më të gjerë mbi arsimin gjithëpërfshirës dhe përvojat e të rinjve LGBT+, që do të publikohen nga Just Like Us në muajin tjetër.

Dominic Arnall, shefi ekzekutiv i kësaj organizate tha: “Të rinjtë LGBT + janë përballur me më shumë tension në shtëpi sesa bashkëmoshatarët e tyre, ata raportojnë se ndihen ndjeshëm më pak të sigurtë në shkollë. dhe ata janë shkëputur nga rrjetet e tyre të zakonshme të mbështetjes .  Fatkeqësisht nuk është për t’u habitur që kjo ka çuar në një shëndet mendor dhe mirëqenie më të dobët të tyre.”

“Të rinjtë LGBT+ duhet të dëgjojnë nga familjet dhe shkollat ​​e tyre se nuk ka asgjë të keqe me atë që janë dhe se dhe ata mund të kenë një të ardhme të ndritur para tyre.”

Bllokimet e koronavirusit kanë provokuar një krizë të shëndetit mendor në mesin e komunitetit LGBTQ+.  

Në gusht, një studim britanik mbi përvojat e njerëzve LGBTQ+ gjatë pandemisë, i kryer nga University College London (UCL) dhe Universiteti i Sussex, zbuloi se 69% e të anketuarve vuanin simptoma depresive, duke u rritur në 90% midis personave që kishin përjetuar homofobi ose transfobi.

 Jonny Winbow, 21 vjeç, nga Mançesteri, i cili identifikohet si biseksual, tha se ndërsa ai nuk do të “linte fajin tek dera e shkollës”, ai beson se shkolla e tij ishte “shpërfillëse” ndaj gjuhës homofobike.

Ai tha: “Rasti im u trajtua në të njëjtin nivel, si një sharje, por ata nuk po adresonin shkakun pse ai fëmijë po etiketohet si homoseksual në veçanti.”

Fondacioni LGBT, linja e ndihmës e të cilit mori 25% më shumë thirrje rreth mendimeve vetëvrasëse gjatë bllokimit vitin e kaluar, tha se kërkesa për mbështetje kishte vazhduar të rritet, megjithë lehtësimet e kufizimeve të pandemisë.

Laurence Webb, zëvendësdrejtori i Fondacionit LGBT deklaron se: “Mirëqenia dhe siguria e të rinjve është thelbësore dhe ne jemi thellësisht të shqetësuar nga këto gjetje.

“Çdo i ri duhet të ndiejë se ka të drejtë të ekzistojë, të dojë dhe të dashurohet. Ky hulumtim demonstron nevojën urgjente që të gjitha shkollat ​​të japin një arsim gjithëpërfshirës. Marrëdhëniet përfshirëse LGBT dhe edukimi seksual janë thelbësore për t’u siguruar që studentët të ndjehen të mbrojtur dhe të mbështetur. “

Jayne Ozanne, një ish-anëtar i panelit këshillues LGBT të qeverisë, deklaron: “Këto rezultate tregojnë realitetin e tmerrshëm të jetës për kaq shumë njerëz LGBT+, veçanërisht personat e rinj dhe ato me ngjyrë LGBT+.  Fatkeqësisht, kaq shumë e gjejnë veten duke jetuar në një mjedis gjithnjë e më armiqësor, i cili shpesh ushqehet tragjikisht nga fondamentalizmi fetar, duke i lënë ata të ndihen të huaj dhe të refuzuar nga miqtë e tyre të ngushtë dhe anëtarët e familjes.”


Fushata “Changing Hearts, Changing Minds” mbështetet nga programi i përbashkët i Bashkimit Evropian dhe Këshilli i Evropës, përmes “Instrumentit Horizontal për Ballkanin Perëndimor dhe Turqinë 2019-2022”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Scroll to Top